Диви животни са били отровени в защитена зона "Ломовете" 06.04 | 15:11

Животните са били открити отровени в землището на русенското село Кошов

От Кремена Бедерева

Диви животни са били открити отровени в землището на русенското село Кошов, съобщи главният експерт от дирекция Природен парк "Русенски Лом" Цонка Христова.

Сигналът е бил подаден вчера към 16 часа от жена от селото. С нея бил ветеринарен лекар, който намерил труповете на заек, чакал и голям ястреб. Към мястото веднага тръгнали двама експерти - от дирекцията на парка и от екоинспекцията (РИОСВ) в Русе.

Те събрали животните. От главата на чакала ще бъде взета проба за бяс, а птицата е изпратена в софийска лаборатория, където да се установи причината за смъртта, уточни Христова.

Директорът на парка инж. Милко Белберов обясни пред БТА, че е много разтревожен от случилото се, тъй като големият ястреб е защитен вид и се среща много рядко. В момента експерти отново проверяват района за други умрели диви животни.

По думите на Христова причината вероятно идва от третиране на земя с жито, обработено с отрова срещу полски гризачи. То не е било добре заровено от неизвестния все още земеделски производител. Заекът е ял от него, а след това по реда на хранителната верига от месото му се отровили чакала и ястреба.

Тя допълни, че тази нива влиза в защитена зона "Ломовете", която е част от екологичната общоевропейска мрежа "Натура 2000". Според наредбите тези земи не трябва да се обработват с препарати.

Христова припомни, че подобен случай е имало и през 1990 г., когато след третиране с отрова на обработваеми земи са били открити мъртви сърна, елен и няколко лисици.

Водещи

Най-четени