Дни преди Никулден проверяват рибните борси 30.11 | 13:00

Дни преди Никулден инспекторите проверяват документи и дали се предлага прясна забранена за улов риба

От Кремена Бедерева

От началото на година инспекторите от структурата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) във Варна са конфискували над 1 100 килограма риба от нарушители.

В навечерието на празника Никулден инспектори от ИАРА започнаха проверки на рибните магазини във Варна и областта. Проверяват се документите, с които се получава рибата, нейния произход, както и дали се предлага прясна забранена за улов риба.

Иззети са 100 килограма рапани и близо 300 килограма миди. Това съобщи днес началникът на ИАРА-Варна Георги Михайлов по време на съвместна проверка с експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на рибната борса в града.

Михайлов уточни, че част от заловените незаконни улови от началото на годината са унищожени, друга част са предоставени на социални домове, след разрешение от БАБХ.

От началото на годината в търговската мрежа във Варна са извършени 200 проверки. Съставените актове са близо 65, като една трета от тях са на улични търговци на риба. Основните нарушения, открити в магазините, са продажба на маломерна риба или липса на документи за произход на стоката.

Михайлов съобщи още, че до момента проверките по Северното Черноморие надхвърлят 4 хиляди, като съставените актове са 300.

Водещи

Най-четени