Евросредствата отварят ножицата между столицата и провинцията 07.04 | 20:00

Подкрепата от ЕС не може да е само за София, а и за останалите региони, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

От iNews.bg

Големият проблем на еврофинансирането у нас през новия програмен период е, че вместо да постигне сближаване на жизнените стандарти в регионите, води до все по-голямо задълбочаване между качеството на живот в столицата (с още 2-3 големи града) и условията в провинцията. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на заседание в Смолян на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента.

"Добре е, когато в столицата инвестираме в метро и нови съоръжения, но ако и останалите региони на страната не могат да се движат със сходни темпове, се получава допълнително раздалечаване между тях", категоричен е Дончев. Според него в България вече има признаци на обратния ефект от кохезионната политика на ЕС – на раздалечаване на регионите, причина за което е небалансирано разпределение на средствата за развитието им.

"Най-големият проблем, който срещаме през този програмен период, не е недостигът на пари, а опасността, инвестирайки добре евросредствата, да постигнем обратния ефект - на раздалечаване", каза вицепремиерът.

Според Дончев този риск е напълно реален и вече се наблюдава в няколко общини. Доказателство за това е разликата в пъти между брутния вътрешен продукт на глава от населението в София и в региони като Видин и Смолян.

Решението за минимизиране на този ефект е в планиране на балансирано развитие на България, заяви вицепремиерът. Това обаче няма как да се случи само с насочване на инвестициите в София. Задължително е от кохезията да се възползват и останалите региони, убеден е вицепремиерът.
Дончев очаква с приемане на новия Закон за обществените поръчки и на Закона за еврофондовете държавата да гарантира един по-добър финансов баланс в системата, ясни права и задължения за всички.

Законът за насърчаване на инвестициите предвижда допълнителни стимули за компаниите, които реализират проекти в райони с висока безработица като Смолян, Видин и останалите региони със сходни демографски и иконимически проблеми. Това каза на заседанието на Съвета министърът на икономиката Божидар Лукарски, като посочи, че стимулът за инвеститорите се изразява в по-ниски прагове за сертифициране на проектите им.

Той посочи като пример за успешно реализирана инвестиция обновената и разширена фабрика за световни марки ски в Чепеларе. Проектът е на стойност 7,8 млн. лв. и е разкрил нови 105 работни места.

За периода 2012–2014 г. броят на сертифицираните проекти по този закон са общо 41, на обща стойност над 2,72 млрд. лв. 11 от проектите са осъществени в региони с безработица над средната и в резултат от тях са разкрити над 6500 работни места. Според него в условията на постоянно увеличаващия се брой на общините с висока безработица, привличането на инвестиции и насърчаване на частното предприемачество са ключови за преодоляване на регионалните диспропорции.

Той посочи, че малките и средни предприятия у нас съставляват 99,8% от всички предприятия и осигуряват 76% от трудовата заетост в страната. Основното средство на Министерство на икономиката в подкрепа на малките и средни предприятия е Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014–2020 (ОПИК).

Първата процедура по ОПИК ще бъде обявена през април и ще бъде насочена към подобряване на производителността на тези фирми. Размерът на безвъзмездната финансова помощ от ЕС ще е 150 млн. евро.

С цел намаляване на регионалните диспропорции приоритетни за одобрение по ОПИК ще са проектите от Северозападна България, където демографската и икономическата криза е най-осезаема. Тези проекти ще получават допълнителен брой точки.

В подкрепа на регионалното развитие ОПИК предвижда прилагането и на подхода "Водено от общностите местно развитие". Инструментът следва да има многофондово финансиране, като са предвидени до 5% от бюджета на програмата или общо 69 млн. евро. От този подход могат да се възползват по-малките общини от Област Смолян, които отговарят на критериите за допустимост. Финансовата помощ за една стратегия за местно развитие по ОПИК варира между 500 000 евро и 1,5 млн. евро.

С цел реализиране на експортния потенциал на малките и средни предприятия икономическото министерство ще предостави административна подкрепа за излизането им на външните пазари, включително и чрез активизиране на търговските представителства в чужбина. Фокус в тяхната работа пък ще бъдат именно предприятията от регионите с висока безработица, увери Лукарски. В подкрепа на малките и средни предприятия Българска агенция за експортно застраховане вече предоставяла специални застрахователни продукти, насочени към фирми с ограничен експортен опит.

Водещи

Най-четени