Екоинспектори глобиха „Свилоза“ АД 08.02 | 20:12

Санкцията е в размер на 10 000 лева

От Елена Коцева

Заради неизпълнение на условията в комплексното разрешително Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново състави акт на "Свилоза" АД в Свищов.

Съгласно Закона за опазване на околната среда размерът на санкцията ще бъде 10 000 лв., съобщиха от информационния център на инспекцията, цитирани от БТА.

Санкцията се мотивира с това, че дружеството не е извършило необходимите наблюдения на общата звукова мощност на площадката и еквивалентните нива на шум на определени точки.

Освен това газовете, отделяни от вакуум-изпарителните инсталации и от инсталацията за производство на целулоза не се улавят и неутрализират в пречиствателни съоръжения, а се изпускат безразборно директно в атмосферния въздух.

Според предписанията на екоинспекцията дружеството трябва да предприеме незабавни действия за актуализиране на комплексното си разрешително с оглед на направените технологични промени при реконструкцията и повишения производствен капацитет на Завода за целулоза и стриктно да изпълнява поставените условия.

За нарушения на условията в комплексното разрешително през 2010 г. РИОСВ е наложила на Свилоза АД имуществени санкции за обща стойност 55 000 лв., припомнят от екоинспекцията.  

Водещи

Най-четени