Електропроводите в Североизточна България са рехабилитирани 02.06 | 20:51

Рехабилитацията се е наложила, за да се поемат нарасналите електрически товари вследствие присъединяването на вятърни паркове

От Андриян Георгиев

Рехабилитацията на 110-киловолтовите (кВ) електропроводи от преносната мрежа в Североизточна България се е наложила, за да бъдат поети нарасналите електрически товари вследствие присъединяването на вятърни паркове в региона, съобщават от Националната електрическа компания (НЕК). 

По време на рехабилитацията съществуващите проводници на въздушните линии (ВЛ) са били подменени с нов вид високопроводими проводници, позволяващи увеличение на пропускателната способност на електропроводите: 

- ВЛ 110 кВ Екрене, област Добрич - представлява връзка между подстанция Албена и подстанция Златни пясъци; 

- ВЛ 110 кВ Момчил ,област Добрич - представлява връзка между подстанция Балчик и подстанция Албена; 

- ВЛ 110 кВ Сирена, област Варна - представлява връзка между подстанция Златни пясъци и подстанция Варна изток. 

- ВЛ 110 кВ Лебед, област Варна - представлява връзка между подстанция Варна изток и подстанция Варна запад. 

Рехабилитацията на електропроводите е извършена със собствени средства на НЕК в размер на 7,2 млн.лв. Изпълнителите на обектите са били избрани след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП). 

По време на рехабилитацията ветроенергийните паркове в региона са били ограничавани по съгласуван график между производителите на електроенергия от ВЕИ, Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор и на Е.ОН, като НЕК няма да дължи неустойки за непроизведена електроенергия за този период. 

Инвестициите на НЕК ще продължат да бъдат насочени предимно в реконструкцията и модернизацията на съществуващите подстанции и електропроводи и изграждането на нови обекти в региона на Североизточна България, посочват още от НЕК.

Водещи

Най-четени