Жители на Бяла Слатина блокираха обходния път на града 20.06 | 14:13

Протестът е заради тежкото състояние на пътя, който е осеян с дупки

От Кремена Бедерева

Над 100 жители на Бяла Слатина блокираха за кратко обходния път на града в знак на протест срещу лошото му състояние, което го прави опасен за движение, съобщиха от общинската администрация.

Обходният път на Бяла Слатина е част от второкласния републикански път "II-13" от Борован през Кнежа за Плевен. Протестът заради тежкото състояние на пътя, който е осеян с дупки, бе организиран в социалните мрежи в края на миналата седмица.

Днес протестът бе подкрепен от кмета на общината Венцислав Василев, който присъства на него, както и от местни превозвачи и представители на бизнеса, допълват от общинската администрация. Протестиращите са блокирали пътя за около 15 минути в района на бензиностанцията "Лукойл", а след това са преминали в шествие до изхода към Враца.

Най-големите дупки по пътя са били запълнени с части от повредени автомобили, разхвърляни край него, а в други хората са засадили символично картофи, допълниха организаторите. В края на протеста е приета декларация, в която се настоява за спешно начало на ремонта на пътя Борован-Кнежа, като приоритетно се започне от отсечката през Бяла Слатина.

Кметът на Бяла Слатина Венцислав Василев съобщи за БТА, че многократно е писал за състоянието на отсечката с дължина около 4 километра. Последното писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройство е от март тази година, след протест на превозвачи и представители на местния бизнес, които тогава запалиха гуми пред общината.

Според Василев, пътят не е ремонтиран повече от 20 години и на места вече е непроходим заради многобройните дупки, които създават предпоставки за катастрофи, а по него преминава основният трафик от Враца за Плевен и Североизточна България.

Началникът на Областното пътно управление във Враца Стефан Илиев съобщи, че основният ремонт на второстепенния път Борован-Кнежа е включен в програмата "Транзитни пътища V", която се финансира със заем от Световната банка. Общата дължина на отсечката е малко над 20 километра, като в нея е включен и обходният път на Бяла Слатина, допълни той.

Водещи

Най-четени