Избират нов Варненски и Великопреславски митрополит 17.11 | 09:20

Избирателите, излъчени след кончината на митрополит Кирил, ще изберат двама кандидати

От Кремена Бедерева

В Митрополията във Варна днес ще се състои епархийският избор  за нов Варненски и Великопреславски митрополит, съобщи отделът  "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

Избирателите, излъчени след кончината на митрополит Кирил, ще  изберат двама от епископите-кандидати за нов Варненски  митрополит. Те трябва да са събрали повече от половината от  гласовете.

Листата с кандидатите включва епископите: Крупнишки  Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски  Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил,  Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Провадски Игнатий,  Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим.

Изборът във Варненската митрополия ще започне след отслужването на Света литургия в катедралния храм в града, която ще продължи до около 10.30 часа. Епархийските избиратели са по шестима от всяка духовна околия - трима от тях са клирици, и трима - миряни, а Варненската и  Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска,  Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговишка.

На 23 ноември ще се състои заседание на Светия Синод в пълен  състав, на което ще се разгледа документацията от епархийския  избор и евентуално постъпили жалби за организирането му. Ако се счете, че изборът е протекъл изрядно, съгласно устава на БПЦ-БП, на 24 ноември ще се състои и каноничният избор.

На него  митрополитите от Светия Синод ще изберат един от двамата,  излъчени от епархийските избиратели, епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Водещи