Иззеха 3,1 км бракониерски мрежи от водоеми в страната 02.06 | 13:50

Проверките са извършени от инспектори на ИАРА

От Андриян Георгиев

Над 1,6 км бракониерски мрежи са иззети от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) при проверки на язовирите "Жребчево”, "Кърджали”, "Студен кладенец” и "Ивайловград”, съобщават от пресцентъра на агенцията. 

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА-Сливен са извършили проверка по суша и вода на язовир "Жребчево”. При проверката са открити и извадени 11 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 800 м. Уловената в тях около 70 кг риба (каракуда, платика, речен костур, червеноперка, щука и морунаж) е освободена и върната във водата. 

На язовир "Кърджали” инспекторите от ИАРА-Кърджали са открили и иззели 4 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 200 м. Уловената в мрежите риба е върната във водоема. 

В язовир "Студен кладенец” са открити и иззети общо 6 броя бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 510 м. Две от мрежите с дължина 110 м са иззети от местността "Дарец". Други две бракониерски мрежи с дължина 200 м са конфискувани от местността "Траса" до с. Седловина. Уловената в тях 5 кг риба (распер и сребриста каракуда) е върната във водата.

От ИАРА-Хасково е извършена проверка на язовир "Ивайловград”. При проверката в устието на язовира са открити и извадени 3 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 150 м. Уловената в тях 15 кг риба (каракуда) е освободена и върната в язовира.

Инспекторите са извършили проверка и по река Марица, където са съставили 7 акта за риболов по време на забраната на любители риболовци.

Инспектори на ИАРА-Добрич са извършили проверка по Черно море с патрулен катер в района от Шабла до нос Калиакра. Открити и извадени от водата са 15 броя бракониерски мрежи за улов на калкан с обща дължина 1,5 км. Уловеният калкан - 32 бр., е освободен и върнат в морето. 

Всички бракониерски мрежи са били конфискувани и са били съставени констативни протоколи срещу неизвестни извършители.

Водещи

Най-четени