Информационен ден с еколози в Търново 22.03 | 17:25

РИОСВ - Велико Търново популяризира послания, свързани с чистотата на водата

От Христина Христова

Днес по случай Световния ден на водата в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново се проведе тематична среща с еколози на общини и фирми.

На срещата директорът на инспекцията инж. Елена Григорова представи информация за участието на българската делегация от представители на басейновите дирекции, начело със зам.–министър Ивелина Василева, в Шестия световен форум по водите, провел се в Марсилия, Франция, под мотото "Време за решения".

Стратегическите насоки, по които се е провел форумът, са осигуряване на благоденствие за всички; принос към икономическото развитие; да запазим планетата синя. Той е имал за цел да допринесе за подготовката на Конференцията на ООН за устойчиво развитие "Рио+20", засягайки управлението на водите като жизненоважен и нетърпящ отлагане въпрос.

Инж. Георгиева отбеляза и най-важните моменти в Доклада за състоянието на околната среда на територията на Великотърновска и Габровска области, изготвен от РИОСВ - Велико Търново. Тя подчерта, че изданието има съществено значение за повишаване на екологичната култура и би било интересно и полезно за всички, които имат отношение към опазването на околната среда и здравето на хората.

В доклада са представени резултати от мониторинга на води, въздух и почви, извършван от лабораторията във Велико Търново. Посочени са защитените територии и биоразнообразието. Представени са и управлението на отпадъците и на шума в околната среда и радиационната обстановка.

Посочва се и извършеният контрол на фирмите, произвеждащи и/или употребяващи опасни химически вещества. Важно място заема информацията за превантивния контрол, целящ ограничаване, намаляване и предотвратяване на отрицателното въздействие върху компонентите на околната среда и човешкото здраве при реализирането на инвестиционни предложения, планове и програми.

На днешната среща присъстващите бяха запознати и с първите постижения и резултати от изпълнението на стратегическия проект "Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав" по Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния - България 2007 – 2013 г.".

Световният ден на водата се провежда ежегодно на 22 март, с цел обществото да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси и да привлече общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода.

Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации "Екология и развитие", проведена в Рио де Женейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Тази година страните ще отбележат Световния ден на водата под мотото "Чиста вода за здравословен свят".


Водещи

Най-четени