Кирил Йорданов отрече да има вина за застрояването на Морската градина 05.12 | 13:26

Първата грешка в тази посока била още при процеса по реституция на имотите

От Мая Александрова

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов днес отрече да има вина за застрояването на Морската градина. По думите му първата грешка в тази посока е допусната още при процеса по реституция на имотите в страната.

Тогава Върховният съд е постановил, че терени в парка трябва да бъдат върнати на бившите собственици, макар че от години те са били превърнати в зелени площи и алеи.

Йорданова каза още, че по време на близо четирите му мандата като кмет на града никога не е подписвал разрешителни за строеж в градината. Изключения са одобрените лично от него проекти за басейн, амфитеатрално пространство и спортно игрище, предаде БТА.

Йорданов изрази мнение, че при издаването на разрешителни за строеж в градината вероятно умишлено не са предвиждани паркоместа.

По думите му през годините е освободил от длъжност няколко главни архитекти и заради одобряването на такива спорни разрешителни.

Той припомни още, че е отнел и правомощията на районните архитекти, за да не се допускат нередности.

"Всеки да си носи отговорността за подписите, които е полагал", посочи Йорданов. Той изрази готовност да поеме своята, но не и да плаща за чужди грехове.

Бившият кмет съобщи още, че е поръчал финансова експертиза за състоянието на общината в края на 2012 година. По думите му документите са преминали и през експертна оценка в Париж.

Йорданов каза, че е предприел подобна стъпка, за да не се хвърлят обвинения по него, ако се окаже, че в края на настоящата година финансовото състояние на общината не е достатъчно добро.

Водещи

Най-четени