Кметове подготвят идентификацията на животните 11.12 | 16:01

На всяко животно поставят чип с уникален номер

От Елена Коцева

Кметовете на населени места трябва да направят списъци със собствениците на чифтокопитни животни и то в най-кратки срокове.

След това ще бъдат изготвени графици за извършване на идентификацията на всички чифтокопитни, съгласно регламента на ЕС и заповед на генералния директор на НВМС.

Официалните ветеринарни лекари ще извършат идентификацията, като на всяко животно поставят чип с уникален номер, данните от който ще бъдат въведени в информационната система. На животните ще бъдат издадени и паспорти със 7 защити срещу фалшифициране, които също ще бъдат въведени в информационната система. В България прилагането на европейския регламент е закъсняло с година и половина.

Чифтокопитно животно без паспорт и транспондер няма да има право да се движи в никоя страна от евросъюза. Таксата за идентификацията и паспорта е 40 лв.

В някои части на страната вече тече кампанията по имплантиране на микрочипове на еднокопитни животни. 

Микрочиповете струват 6,05 лв. и се заплащат от собствениците на животните на официалните ветеринарни лекари при имплантирането им.

Има и държавна такса за идентификация, която е 20 лв. Тя покрива труда и допълнителните разходи по имплантирането на чипа, рисуването на графичната диаграма и уточняването на необходимите данни при попълването на заявлението за идентификация. Отделно е таксата за отпечатването на паспорт – 12 лв.

Електронните транспондери (микрочиповете) представляват електронни устройства, поставени в стъклена или пластмасова обвивка с големина на оризово зърно. Изработката им е при стерилни условия с цел след имплантирането им да не предизвикват усложнения. При активиране с подходящо устройство (четец за електронни транспондери), те изпращат до него своя уникален номер. 

Чрез идентифицирането на еднокопитните ще бъде възможна тяхната проследяемост, като така ще се предотврати използването за човешка консумация на месо от животни, които са третирани с хормони или други забранени за използване субстанции.

Чрез вписването в паспорта и в интегрираната информационна система ВетИС на всички ваксинации и манипулации, които се правят на животното, по-лесно ще се следи здравния статус и ще се предотвратява избухването на заболявания сред животните, част от които са опасни и за хората.

Не на последно място, ползата за стопаните ще е, че те ще могат да открият животното си, ако то бъде загубено или откраднато.

Водещи

Най-четени