Кметът и общинарите в Хасково получиха памперси 06.12 | 14:10

Общинският съвет наложи незаконна такса, която ще бъде атакувана в съда

От Мая Александрова

Общинският съвет в Хасково промени таксите за детските градини. В залата, докато се гласуваше решението, не бяха допуснати родителите.

В знак на недоволство и протест те подариха памперси на кмета на града и общинските съветници.

Първоначалната идея на градоначалника Георги Иванов беше родителите да плащат по 70 лв. на месец за детска градина. В хода на дебата обаче постъпи предложение таксите да бъдат увеличени диференцирано.

Така всички родители на деца до 5 години ще плащат задължително по 30 лв. такса и в зависимост от това доколко децата им посещават или не забавачките ще дават диференцирано до 20 лв. за храна, т.е. по лев на ден.

За децата, които са на 5 и 6 години, няма да има твърда такса, но те ще плащат по 3,30 лв. на ден, т.е. за 21 работни дни таксата ще бъде 71 лв.

Майките възразиха на това решение и казаха, че ще се обърнат към Административния съд.

Мотивът им е, че Законът за образованието е категоричен и ги задължава да изпращат децата си на забавачка след навършване на 5-годишна възраст.

Точно заради това законодателят е предвидил те да не плащат, а разходите да се поемат солидарно от държавата и общината.

Според Даниела Колева от "Евромайки" това е малка победа, тъй като таксите за малките деца няма да бъдат увеличени, а решението за малчуганите между 5 и 7 години ще падне в Административния съд.

Докато вървяха обсъжданията, пред сградата на общината се бяха събрали недоволни родители от града, организиран от Евромайките.

Сред протестиращите беше забелязан синът на кмета Станислав Иванов, който в компанията на няколко здрави момчета наблюдаваше внимателно недоволните. В същото време негови приятели бяха видени да раздават пари на група роми, които се събраха до общината. Те останаха на пост до края на самия протест, който приключи с приемането на решението на общинарите.

По-рано кметът на Хасково обяви, че общинските забавачки не са задължение, а възможност, и посъветва родителите, ако не им харесва промяната на таксата, да дадат децата си на училищата, в частна детска градина или да ги изпратят на село.

Още в 8:00 часа сутринта недоволните родители се събраха за втори пореден протест пред общината в Хасково.

Недоволните окупираха сградата на местния парламент половин час преди началото на сесията, на която трябва да бъде гласувано предложението. То беше предвидено в дневния ред на градския съвет за предишния петък, но след намесата на "Евромайки" и организирания от тях протест сесията бе отложена с една седмица.

Събралите се издигнаха плакати "Кмет + наглост = 70 лв.", "Феодална република Хасково".

Даниела Колева от социалната платформа към движение "България без цензура" поиска иронично от градоначалника да въведе входни визи за града, щом толкова е закъсал финансово, но да не бърка в джобовете на семействата.

Най-четени