Кой ще оглави варненската митрополия? 15.12 | 10:22

Ще се състои епархийският избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит

От Мая Александрова

Днес в Митрополията във Варна днес ще се състои епархийският избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит. Избирателите, излъчени от овдовялата след кончината на митрополит Кирил епархия, ще изберат двама от епископите - кандидати за митрополитския престол. Те трябва да съберат повече от половината от гласовете на избирателите.

Изборната листа включва епископите Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Проватски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим.

Епархийските избиратели са по шестима от всяка духовна околия. Трима от тях са клирици и трима са миряните, а Варненската и Великопреславска епархия има пет духовни околии – Варненска,
Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговищка.

Епархийският избор започна след отслужването на Света литургия в катедралния храм на града.

Колко ще продължи самият избор зависи от процедурата и от това колко кръга ще са необходими, за да съберат двама от кандидатите нужните гласове, посочват от Синода.

На 21 декември в София ще има заседание на Светия синод в пълен състав, на което ще се разгледа документацията от епархийския избор във Варна от днешния ден и, евентуално, постъпили жалби за него.

Ако се счете, че изборът е преминал изрядно, съгласно Устава на Българската православна църква, на 22 декември в София ще се състои и каноничният избор. На него митрополитите от Светия синод ще изберат един от двамата излъчени от епархийските избиратели епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

От Синода припомнят, че на 17 ноември епархийските избиратели от петте духовни околии на Варненската и Великопреславска митрополия избраха двама от 13-е кандидати за нов митрополит.

Тогава на предни позиции излязоха Агатоникийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий. Няколко дни по-късно в Светия синод беше внесена жалба от част от избирателите, които поискаха касиране на избора. Като основание за това искане беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. неизбираем кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избора, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми.

Друго основание за касирането беше, че резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние да гласуват за точно определени кандидати. Къмжалбата беше приложена декларация от свещеник Станислав Друмев, който посочваше, че му е упражнен натиск да даде гласа си за определен кандидат.

Всяка вечер през ноември миряни и свещеници от епархията се събираха на молитвено бдение пред катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. Беше сформиран и Инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква", в чийто състав влязоха основно миряни. Бяха изпратени протестни писма, заедно с около 2000 подписа, до Негово светейшество патриарх Неофит с искане за касиране на вота.

На своето заседание на 23 ноември Светият синод касира изборите във Варна и насрочи дата за нов вот, като остави същата листа с кандидатите.

Междувременно духовенството гръмна с няколко скандала.

Появиха се информации, че покойният варненски митрополит Кирил е бил убит. По случая се намеси името на пловдивския митрополит Николай.

След това излезе информация , че се подготвяло убийството и на старозагорския митрополит Галактион, който по-късно влезе в болница. В случая отново беше намесено името на Николай.

Заради тези скандали самият пловдивски митрополит заяви, че не е виновен за нищо, но за да се изчисти името му, е готов да подаде оставка.

Преди това Николай сезира главния прокурор. Той посочи, че въз основа на изнесената в медиите информация за евентуална заплаха за живота на Галактион, е повод за започване на разследване.

Водещи

Най-четени