Количествата цианкалий, намерени в Плевен, могат да „отровят половин България" 01.11 | 14:52

Бе свикан кризистен щаб, който да предотврати бедствие

От Мая Александрова

Количествата течен цианкалий, намерени в Плевен, са достатъчни да "отровят половин България". В най-обикновен шкаф на сградата на бившия Център по метрология е намерен един килограм цианкалий в 4 контейнера и още две стъкленици с разтвор от същата суперотрова.

Веществото е намерено от Емил Димитров – Ревизоро, който е главен секретар в областната управа.

"Количеството цианкалий стига да отрови половин България", коментира Димитров.

Случаят вдигна на крак властите. Районът бе отцепен до обяд от полицията. Областният управител Илиян Йончев свика веднага Кризисния щаб.

Химикалите стояли 10 г. без надзор в лаборатории на бившия институт по метрология и стандартизация. Те заемали два горни етажа в постройка без жива охрана. На първите два етажа работели служители от местния филиал на главната дирекция "Мерки и измервателни уреди". Според прокуратурата освен цианкалия вътре има не по-малко опасни вещества, взимани са проби за антракс.

Единственото указание за местонахождението им е надпис на откъснато парче амбалажен картон.

Служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" със специална защитна екипировка и маски на лицата пренесоха отровите на съхранение в бетонен бункер под земята.

Започнало е разследване срещу неизвестен извършител за издирване на виновника за ситуацията.

Според властите заплахата за неподозиращото население при лесния достъп до лабораториите е била реална, съобщава "Стандарт".

Водещи

Най-четени