Конференция плава по Дунава към Видин 24.06 | 10:49

Представители от 7 страни са на кораба „Elegant Lady”

От Елена Коцева

Плаваща конференция по река Дунав потегля днес от сръбската столица Белград и ще акостира на видинското пристанище тази неделя (26 юни) преди обяд.

Организатори са Дунавски компетентен център, Германско интернационално дружество (GIZ), Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България и Община Видин.

На кораба "Elegant Lady” пътуват представители на седем държави - Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния и България.

В делегацията са включени и кметът на община Видин Румен Видов, Ерхард Бусек – координатор на

Пакта за стабилност за Югоизточна Европа и бивш вицеканцлер на Австрия; Божидар Джелич – вице-президент на Република Сърбия и представител на Дунавската стратегия; представители на ЕК и ЕП; Дунавските бюра в Европа; министри и заместник-министри от дунавски държави.

Целта на конференцията "Състоянието на бизнеса и туризма по Среден и Долен Дунав” е гостите да се запознаят с местните туристически и културни забележителности, както и с бъдещите идейни проекти за развитието на регионите.

По време на круиза Румен Видов ще представи на участниците визията си за развитие на туризма във Видин, проектите на общината и културно-историческото наследство.

Във Видин делегацията ще акостира в неделя около 09.30 часа на пристанището (пред Драматичния театър). На видинска земя гостите ще бъдат посрещнати от фолклорна формация и както традицията повелява – с питка със сол.

Програмата им ще продължи с посещение по забележителностите в района. Маршрутът на гостите ще обхване основните туристически обекти в крайдунавския парк.

На работна среща в крепостта "Баба Вида” кметът Румен Видов ще представи на делегацията възможностите за туризъм, които този регион предлага. Всеки участник в делегацията ще получи и рекламни материали от Видин.

Срещата на гостите с медиите е предвидена в крепостта, която ще бъде затворена за външни посетители.

Водещи

Най-четени