Копривщица отбелязва 160-години от рождението на Каблешков 20.04 | 12:14

Ще се проведе ученическа среща-дискусия на тема "Моето -училище – моят патрон"

От Ивета Бебова

На 20 април се навършват 160 години от рождението на революционера Тодор Каблешков.

По повод годишнината община Копривщица организатора ученическа среща-дискусия на тема "Моето -училище – моят патрон" и тържествен концерт, съобщава БТА.

Учениците и студентите, които ще участват в дискусията са представителите на учебни заведения, които носят името на революционера.

Участниците са от София, Белово, Пловдив и Стара Загора.

Тържественият концерт, който ще отбележи 160-годишнината от рождението на Тодор Каблешков и 135 години от избухването на Априлското въстание, ще се състои в салона на читалище "Хаджи Ненчо Палавеев".

Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…

Копривщица, 20 априйл 1876 г. Т. Каблешков.

Това част от един уникален исторически документ, непознат за други страни и народи - историческото кърваво писмо до Волов и Бенковски в Панагюрище, написано от Тодор Кабелшков.
С кръвта на убитите турци на него е изписван кръст от кръвта на убитите турци.

На 20 април 1876 г. черковните камбани в Копривщица започват да бият, въстаниците обличат своите униформи, въоръжават се и по заповед на Каблешков се построяват в три групи.

Въпреки пламенния дух, организацията и голямото желание за победа, Априлското въстание търпи провал. На 3 юни Тодор Каблешков открадва пистолет от едно от заптиетата, които го съпровождат към Търново окован, и се самоубива.

 

 

Водещи

Най-четени