Крадци на кабели стрелят по кмет 28.01 | 17:57

Крадците са баща и двама синове

От Елена Коцева

Крадци на части от стълб на действащ далекопровод на ЧЕЗ са стреляли по кмета на село Галиче, който се опитал да предотврати престъплението, съобщават от МВР.

Кметът на селото Ценко Чоков се обадил снощи към 18.00 часа в Районното управление "Полиция" в Оряхово, че три или четири неизвестни за него лица режат с оксижен крепителните винкели на стълба, намиращ се в землището на съседното село Крушовица, община Мизия.

Когато се приближил, за да ги спре, мъжете избягали с лек автомобил ВАЗ. Край металния стълб Чоков намерил кислородна бутилка и оксижен.

Няколко минути по-късно обаче мъжете се върнали и започнали да стрелят по кмета, после пак избягали. Кметът не е пострадал, посочват от полицията.

Полицейски екип направил оглед на местопрестъплението, при което освен оксижена са намерени девет срязани винкели с дължина 2 метра и пет гилзи от патрони девети калибър. Открито е кафяво яке, в джоба на което се намирала личната карта на 24-годишен мъж от село Крушовица.

Извършено е претърсване на дома на бащата му, който е на 70 години.  Там са открити боеприпаси, две черни маски и четири самоделни металотърсача.

В двора на къщата е открит и автомобилът ВАЗ, който е собственост на другия син – на 26 г.

Бащата и синовете са регистрирани за различни престъпления, включително и за иманярство.

Установено е, че тримата са извършители на опита за кражба на металния стълб и вероятно на стрелбата по кмета на Галиче. Бащата е задържан за 24 часа в оряховското полицейско управление, а синовете му се укриват.

Водещи

Най-четени