Кранчето на Омуртаг е пуснато, бедственото положение – отменено 12.11 | 11:48

Ситуацията с водоснабдяването на града към момента е нормализирана

От Мая Александрова

Отмениха бедственото положение в Омуртаг. Кметът Неджет Шабан каза, че ситуацията с водоснабдяването на града към момента е нормализирана.

"В някакъв етап нещата с безводието са овладени, вода има по няколко часа три пъти на ден", уточни кметът.

В момента от Кипилово идват по 35 литра вода в секунда. Това позволява Омуртаг да премине в познатия режим на водоподаване.

В града бе обявено бедствено положение на 10 октомври, когато заради многобройни аварии и намаления дебит на карстовия извор край Кипилово, който захранва водопровода, чешмите пресъхнаха.

Неждет Шабан заяви, че по принцип има риск водната криза да се повтори при сушав период, без валежи, което намалява силно дебита на карстовия водоизточник, както и при поредица от нови аварии по водопровода, по който са извършени ремонти.

С писмо от Министерството на регионалното развитие е постъпило искане за достъп до обект водоснабдителна система "Ястребино – Омуртаг", първи етап, каза още кметът.

"В най-скоро време на заседание на общинския съвет ще вземем необходимите решения, за да могат специалисти да извършат експертизи относно първия етап на обекта, а после най-вероятно ще бъде изработен проект и догодина вече ще се действа било то за цялостна подмяна на водопровода или за частични ремонтни дейности", каза Неждет Шабан, цитиран от в. "24 часа".

Водещи