Местят двете мечета от варненския зоопарк в София 29.04 | 12:41

В момента те поемат до 5 кг храна на ден – мляко, хляб, плодове, мед, риба и зеленчуци

От Кремена Бедерева

Двете мечета от варненския зоопарк ще бъдат преместени в софийския. Това съобщи за радио "Фокус”-Варна директорът на зоологическата градина във Варна Тодор Христов.

Мечетата, които са на година и два месеца, вече тежат около 90 килограма и са отделени от родителите си Свобода и Карамуш, тъй като могат да пострадат.

Дълго време не се знаеше къде точно ще бъдат предадени двете мечета, като бяха разпратени писма до всички по-големи зоопаркове в Европа, с които варненската зоологическа градина поддържа връзка.

Най-накрая е станало ясно, че двете мечета ще бъдат преместени в София. "Ще ги правим софиянци”, каза Христов и добави, че преместването се очаква да стане до два месеца, тъй като мястото, в което в момента мечетата живеят, е тясно и едва ли им е удобно.

В момента те поемат до пет килограма храна на ден – мляко, хляб, плодове, мед, риба и зеленчуци.

По отношение на новите обитатели, които се очакват през тази година във варненския зоокът, Тодор Христов коментира, че по всяка вероятност ще бъдат взети няколко кенгура, тъй като към тях има огромен интерес.

Оказа се, че бебето кенгуру вече излиза от торбата на майка си и е самостоятелно, като към него има голям интерес и това е причината да се вземат още няколко. След месец май се очаква да започнат да се раждат елени, лопатари и т.н.

По отношение на лъва Хектор и бъдещето поколение се оказва, че варненският зоопарк може и да не се сдобие с лъвче, заради очакваната заповед да се спре развъждането на хищници в градините, поради факта, че няма къде да се гледат.

"Нашето момче работи по въпроса, но ако получим заповед няма да имаме лъвче”, отбеляза Христов и коментира, че животните няма да бъдат кастрирани, а ще бъдат взети предпазни мерки от забременяване.

По отношение на посещаемостта директорът на зоологическата градина във Варна отбеляза, че през последните няколко дни е била много висока и добави, че през четирите почивни дни е имало средно по 1000 посещения на ден.

Водещи