Метеоролозите издадоха червен код за редица области в Северна България 24.08 | 17:45

Екстремни температури и очаквано разхлаждане

От iNews.bg

Метеоролозите издадоха червен код за редица области в Северна България за следващите два дни – 25 и 26 август, поради високия риск от пожари. Предупреждението обхваща и обширни части от Южна България, като прогнозата включва опасност от бързо разпространяващи се и много силни пожари, които могат да се развият в областите с най-висок температурен индекс.

 

Снимка: НИМХ

Снимка: НИМХ

Според експертите, при възникване на пожар в тези райони, има сериозен риск от включване на дървесните корони, което прави овладяването на огъня изключително трудно. Пожарите от този тип са особено опасни поради своята интензивност и бързина, като действията по тяхното погасяване често са ограничени само до фланговете на огнището. В такива ситуации е възможно да се прилагат единствено индиректни действия, насочени срещу предния фронт на пожара.

Екстремни температури и очаквано разхлаждане

В допълнение към високия риск от пожари, времето в края на тази седмица остава екстремно горещо с температури, достигащи до 38 градуса по Целзий. Горещата вълна продължава да обхваща по-голямата част от страната, като създава благоприятни условия за развитието на пожари, особено в сухите и горски райони.

Добрата новина е, че след екстремните горещини се очаква дългоочаквано разхлаждане, съпроводено с валежи на места. Метеоролозите прогнозират, че температурите ще започнат да се нормализират от средата на следващата седмица и ще се върнат към нормалните си за края на август.

Най-четени