Миньорите от рудник "Оброчище" отново обявиха гладна стачка 03.04 | 17:30

Причината е неизплатените заплати, въпреки споразумението с концесионера

От iNews.bg

Работниците от мангановия рудник "Оброчище" отново започнаха гладна стачка, а първата смяна отказа да излезе навън, съобщиха от Националния синдикат "Защита", предаде бТВ.

Причината за стачката е, че концесионерът на рудника продължава да не плаща дължимите възнаграждения и ваучери за храна.

В края на март миньорите обявиха гладна стачка, след като протестираха две седмици с искане за увеличаване на заплататите. Около 40 души останаха под земята. На 23 март гладната стачка беше отменена, но протестът им продължи. На следващия ден протестните си действия се прекратиха, защото концесионерът "Евроманган" прие да започне преговори с тях. Споразумението предвиждаше трудовите възнаграждения на всички работници да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 2017 г.

Миньорите са категорични, че този път няма да отстъпят, докато не им бъдат изплатени всички дължими суми. Също така те настояват концесията да бъде прекратена. 22-ма души протестират под земята, а други около 40 души са в двора на мината и отказват да работят.

Ако исканията им не бъдат изпълнени до 5 април, ще протестират пред сградата на Министерския съвет в София.

Водещи

Най-четени