Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам 19.08 | 08:07

На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладкиши и кафе с много захар

От Кремена Бедерева

Мюсюлманите по целия свят отбелязват днес празника Ейд ал Фитр, с който приключва свещеният месец рамазан.

В 7:12 минути сутринта на 19 август минаретата на джамиите в област Кърджали бяха огласени от празничния намаз на мюсюлманите за Рамазан Байрам.

Познатият още като Шекер Байрам и един от двата свещени празника в Исляма ще продължи три дни – от днес до вторник. Очаква се в градската джамия на Кърджали да се стекат стотици вярващи. Част от тях и тази година ще се покланят на килими извън храма, защото не може да събере всички.

Предвидено е след края на молитвата председателят на Мюсюлманския съвет в България Шабанали Ахмед да даде напътствия на вярващите. Там ще бъдат кметът на общината Хасан Азис, районният мюфтия Бейхан Мехмед, както и много изселници от Турция.

Рамазан Байрамът е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целия месец мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите "Ейд мубарак!" (Щастлив празник!).

Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладкиши и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започва да се отбелязва през 624 година.

Водещи

Най-четени