Напрежение в Кюстендилско заради поскъпване на водата с над 80% 13.05 | 12:40

Общински съветници от Кюстендил внасят писмено искане бизнес планът да бъде върнат на "Кюстендилска вода" за ново разглеждане

От iNews

Общинските управи в Кюстендилско и местното население са недоволни от предвидено рязко увеличение цената на питейната вода с над 80%, предаде БНР.  Тя е заложена във вече разгледания от Комисията за енергийно и водно регулиране бизнес план на регионалния оператор "Кюстендилска вода". Със свое становище срещу заложеното увеличение реагира и омбудсманът Диана Ковачева.

Увеличението на цената на ВиК услугата за 2023 г. за Кюстендилска област е с 81,25%. В сравнение със сега действащата – от 2,016 лв. с ДДС, е предвидено тя да стане 3,654 лв. с ДДС.

В Община Дупница цената за 2024 г. ще се увеличи със 163,10%, т.е. от 1,392 с ДДС тя ще бъде увеличена на 3,662 лв. с ДДС и то без да е отчетена инфлацията.

Общински съветници от Кюстендил внасят писмено искане бизнес планът да бъде върнат на "Кюстендилска вода" за ново разглеждане. Съветникът инж. Огнян Атанасов:

"Не може когато десет години не си вдигал една цена, ударно да я вдигнеш и то в период след две-три кризи, които се натрупаха накуп, и заради това нашият призив е увеличението на водата да бъде планувано плавно, както трябваше да бъдат направени местните данъци. Добрият подход обикновено е това да се случва с годишната данъчна инфлация."

В Дупница реакциите са още по-остри. Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов:

"Безумно висока цена, неадекватно висока, ненужно висока. Няма на кого да се оплачем. Няма държава, няма институции".

Предстои на 30 май КЕВР да се произнесе окончателно по внесените от общините и омбудсмана искания и възражения.

Водещи

Най-четени