Нефтеното замърсяване край Vera Su e 3 пъти над нормата! 16.10 | 16:19

Корабът с турски собственик е заседнал край "Камен бряг" от 20 септември насам

От iNews

В Гранична полиция" е получен сигнал за петно до заседналия кораб "Вера Су". От екипа за наблюдение на МОСВ е извършена извънредна проверка на място. Взети са две проби от морските води: едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба, предава БНТ.

Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция "Морска администрация". Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

Машинното отделение на товарния кораб "Вера Су", който заседна край местността Яйлата, е наводнено, а корпусът на плавателния съд има пробойни. Така корабът вече не може да бъде спасен, а само да се предприеме акция за изваждане на потънало имущество.

Търговският кораб "Вера Су" заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът е от 9 души.

Като причина за инцидента следователите обявиха, че вахтеният на кораба е заспал и така плавателният съд е излязъл от курса си, за да се забие в брега.

Водещи

Най-четени