Общините искат да печелят от поземлен данък 18.05 | 18:45

Налог-ниви ще донесе приходи на местните власти в селските райони

От Ростислава Иванова

Националното сдружение на общините настоява за въвеждане на поземлен данък за собствениците на обработваеми имоти в размер на около 1 лв. на декар. За целта обаче трябва да се изготви нов Закон за местните данъци и такси, тъй като сегашният бил архаичен и наподобявал соцварианта от 1956 г.

"Един нов Закон за местните данъци и такси трябва да позволи разширение на данъчните приходи на общините, така че да не разчитат основно на имуществени налози върху автомобили и недвижима собственост, както е сега". Искането на кметовете постави зам.-председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Емил Савов по време на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, която се провежда в Пловдив.

Темата за въвеждането на поземлен данък за собствениците на земеделски имоти се поставя периодически от години. Никое правителство обаче досега не посмя да го направи, както по популитски съображения – за да не вбесят масовия електорат в лицето на многобройните собственици на ниви и ливади, така и по социални – много от пустеещите и необработвани имоти са в икономически бедни региони, където земята не е атрактивна и струва жълти стотинки. Спорната собственост на многобройните наследници и емигрантската вълна от 26 години също са причина за пустеещите ниви.

В същото време обаче въвеждането на такъв данък би могло да съживи пазара на земя, да вдигне цената на нивите и да доведе до естествен процес на комасация. Земеделската земя в България е най-раздробената в ЕС, с най-много собственици и съответно най-ниска цена. Това я прави неатрактивна и не привлича чужди инвеститори, тъй като липсата на окрупненост пречи за изграждането на съвременни хидромелиоративни системи.

Аргументите на общините за въвеждане на поземлен данък са различни, но и в тях има много логика. "Крайно време е държавата да наложи данък върху земите. Добрите европейски практики предполагат съчетание между имуществени и подоходни налози с превес на подоходните", категоричен бе Емил Савов в изказването си пред форума. И допълни, че земеделската земя носи приходи на производителите, в това число и европейските субсидии. "Така че най-нормалното е този актив да бъде облаган, иначе противоречи на Конституцията. Не може едни граждани да бъдат облагани за собствеността си, а други не", смята той.

По-важната причина на кметовете да настояват за данък-ниви е, че така ще се осигурят повече приходи най-вече за селските общини с голям поземлен фонд.

Ресорният вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев заяви пред форума на общините, че те имат нужда от нови източници на приходи, за да могат да бъдат финансово независими и да не чакат само пари от държавата. Според него обаче преди да се вземе такова непопулярно решение за данък върху земята, "първо трябва да се изчерпи обичайната данъчна база в общините".

Дончев препоръча кметове, общински съветници и представители на местната администрация "да бъдат законобоязливи, за да има местната власт добра репутация".

 

Водещи

Най-четени