Около 6 хиляди чужденци живеят легално във Варна 30.06 | 12:05

Голяма част от временно пребиваващите са студенти

От Кремена Бедерева

Около шест хиляди чужденци живеят легално във Варна, съобщи днес началникът на сектор "Миграция" в полицията Росен Димов. По думите му голяма част от временно пребиваващите в крайморския град са студенти.

От началото на тази година във Варна са установени около седем случая на нелегално пребиваване на чужденци - мъже от страни от Близкия Изток, пристигнали в България с туристически визи и останали след това незаконно. Сред тях няма такива, които са били подлагани на гонения в родината си.

Всички са опитали да останат в България, за да избягат в държави от Западна Европа, посочи още Димов пред БТА. Отношението към имигрантите и спазването на техните права и на всички международни стандарти по връщането на бежанци от страни извън ЕС в родината им са били основните теми на семинарите, през които са преминали близо 50 служители на полицията във Варна.

Обученията бяха по проект, реализиран от "Бизнес агенция-Варна". Директорът на организацията Силвия Щумпф уточни, че стойността на проекта е била 30 705 евро, осигурени по линия на Европейския фонд за връщане.

Водещи

Най-четени