Осветяват Асеновата крепост подобно на Царевец 30.04 | 13:44

Проектът за реставрация на историческата забележителност е на стойност 3,3 млн. лева

От Ралица Стоянова

Художествено осветление на Асеновата крепост по подобие на това на Царевец е предвидено в проекта, който започва да изпълнява община Асеноград.

По план ще бъде направена и реставрация - укрепване на ската, възстановяване на крепостта със зъберите. Освен това ще се създаде и туристически информационен център и подобряване на съпътстващата инфраструктура, заяви кметът на Асеновград Христо Грудев.

На пресконференция по време на журналистически тур, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с цел популяризиране на вътрешния туризъм, бе представен проектът по Оперативна програма "Регионално развитие".

Общината спечели проекта през декември миналата година. Така тя ще получи 2.7 млн. лева от оперативната програма, а 500 хиляди лева ще бъдат добавени от местния бюджет. Общо реставрацията ще струва 3.3 млн. лв.

Тръжната документация е изпратена към управляващия орган на ОПРР. След като бъде одобрена, ще стартира обществена поръчка за избор на изпълнител. "Надяваме се през юли – август да започнем с реставрацията", заяви Грудев.

Общината е имала идея да направи 3D постановка, в която конница да идва от хълмовете около крепостта към града. Японска фирма иска обаче 3 млн. долара за такава постановка, а средствата са непосилни за общината, каза кметът.

Грудев заяви, че община Асеновград иска държавата да ѝ отстъпи за стопанисване местността Белинташ, за да може да кандидатства по проекти и за нея.

От Министерството на културата са предоставили 40 хил. лева за разкопки на Белинташ и 30 хил. лева за разкопки на Асеновата крепост, стана ясно още на пресконференцията.