Осъдиха бившия кмет на Садово 22.11 | 11:30

На излизане от съдебната зала Марин Йосифов заяви, че делото е поръчка

От Кремена Бедерева

Пловдивският окръжен съд осъди Марин Йосифов и Анжела Запрянова, бивш кмет и консултант на община Садово, съответно на 3 години и 6 месеца и 3 години "лишаване от свобода" за търговия с влияние, съобщава БТА.

Те бяха признати за виновни, че са поискали 250 хиляди лева от управител на пловдивска строителна фирма, за да упражнят влияние върху зам.-кметът на общината Елена Василева за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка за изпълнител на проект за канализация на садовското село Кочево. Исканата сума представлява 7% от стойността на предложената от дружеството ценова оферта - 3 572 529 лева.

Събраните доказателства дават възможност да се направи категоричен извод, че това престъпление е извършено от Йосифов и Запрянова, коментира пред журналисти съдия Мария Шишкова. По думите й присъдите им са близки до средния размер на предвиденото наказание (максимален размер 6 години). Предвид на високата степен за обществена опасност на това деяние, съдът счете, че точно този вид наказание би бил съответен, каза още Шишкова.

От наложените им присъди ще бъдат приспаднати по 3 дни - времето, което са прекарали в ареста след задържането им на 30 юни 2010 година. Предвид тежестта на извършените деяния, присъдата е адекватна, коментира прокурор Галин Гавраилов.

На излизане от съдебната зала Марин Йосифов заяви, че делото е поръчка. Не мога да повярвам, че може да има такъв съд, допълни бившият кмет на Садово. Консултантът Анжела Запрянова отказа коментар. И двамата остават с наложената им мярка за неотклонение "парична гаранция". Присъдите им ще бъдат обжалвани в Апелативния съд.

Водещи

Най-четени