Откраднати са близо 70 капаци на улични шахти в Кюстендил 04.05 | 18:08

Липсата на шахтите е установена след приключването на проекта по ИСПА

От Кремена Бедерева

Близо 70 капаци на улични шахти са откраднати след приключването на проекта по Програма ИСПА в Кюстендил. Пред радио "Фокус” – Кюстендил Георги Сираков, ръководител на отдел "Поддържане, ремонт и изграждане на пътищата” към Общинско предприятие "Чистота” заяви, че най-често металните капаци се крадат по улиците "Раковска”, "Дондуков”, "Софроний”, "Антим І” и района на Второ основно училище.

"Там, където местата са по-обезлюдени, капаците са откраднати, а ние сме ги подменили с нови, но изработени от стоманобетон. Тези капаци не се крадат и не са интересни за хората, предаващи метални отпадъци”, допълни Георги Сираков.

Според него новите оттоци, направени след рехабилитацията на канализационната мрежа, са с по две, някои и с по три решетки. "Ако ги оставим без капаци, те са опасни и за хората и за автомобилите, защото става въпрос за голяма дълбочина”, разказа Сираков.

До този момент са констатирани кражби на капаци от малките улични шахти, имало е и посегателство върху четири големи чугунени капака. Заводската цена на един малък капак е в порядъка на 38 лева, като към тази цена не е включено и транспортът.

"Явно капаците се надробяват на дребно, за да не си личи какво се предава в пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали, а може би изкупващите си затварят очите”, коментира Георги Сираков. Той посочи, че до този момент няма заловен крадец на капаци от уличните шахти.

Сигналите се получават от граждани, които са констатирали липсата на капаци. В тези случаи от общинското предприятие се реагира веднага и се поставят нови капаци.

 

Водещи