Откриват пречиствателната станция в Хисаря 17.03 | 07:22

Проектът е изграден в съответствие с изискванията на Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г.

От Кремена Бедерева

Днес откриват официално пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) на гр. Хисаря, съобщиха от правителствения пресцентър.

Проектът е изграден в съответствие с изискванията на Оперативна програма "Околна среда” 2007-2013 г. На церемонията ще присъства премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Проектант и изпълнител е "Главболгарстрой” АД. Изградената инфраструктура на ПСОВ включва съоръжения, сгради и комуникации, предназначени да пречистват градските отпадъчни води до степен, позволяваща заустването им в река Синята река.

Пречиствателната станция е проектирана и изградена за третиране на отпадъчните води на град Хисаря в съответствие с изискванията на Оперативна програма "Околна среда” 2007-2013 г., подписана между Европейския съюз и Република България.

Целта на проекта е ориентирана към опазване на околната среда и защита на здравето на населението в Общинския център гр.Хисаря и неговите околности.

Производителността на разширената и реконструирана пречиствателна станция за отпадъчни води е съобразена с еквивалентния брой жители на гр. Хисаря към 2030 г. в т.ч. в курортния сезон.

Река Синята река е определена като водоприемник втора категория (чувствителна) зона в издаденото от МОСВ-Басейнова дирекция за управление на водите Източно беломорски район (БДУВИБР)-гр. Пловдив.

ПСОВ на гр.Хисаря е проектирана и изградена да преработва градските отпадъчни води при снижаване на натоварването на изход по отделни показатели.

Водещи