Откриха маркирани хартиени бюлетини в Харманлийско 07.07 | 17:37

Хора с високо кръвно искали да гласуват в подвижни секции

От iNews

Открити са маркирани бюлетини в къща в Харманлийско, съобщи директорът на ОДМВР - Хасково ст. комисар Венцислав Кирчев.

"Иззети са и други вещи и книги, които са много интересни за държавата", каза още той. 

Освен това се проверява схема за търговия с гласове в общините Стамболово и Минерални бани. Установено е, че в двете общини са подадени общо 798 заявления от лица за гласуване в подвижни секции, което е два пъти повече в сравнение с предишните избори.

Само 239 от тях са приложили решения на ТЕЛК или НЕЛК. Друга част са представили медицински бележки от личен лекар, като сред тях са хора с масови заболявания като високо кръвно и диабет, което не е пречка за нормално гласуване в секция.

Ст. комисар Кирчев уточни, че към момента се разпитват хора, за които има данни, че не са подали подобни заявления лично, но фигурират в списъците, или хора, които се намират извън страната. Изискани са окончателните списъци на лицата, които ще гласуват в подвижни секции, но не са изготвени. Това според него оставя съмнения, че целта е да се гласува с хартиена бюлетина.

В хода на стартиралата полицейска операция от началото на месеца са проверени 10 765 души и 10 814 МПС. Извършени са проверки на 731 обекта, издирени са 2 лица и са връчени 298 предупредителни протокола. Образуваните досъдебни производства са 27, от тях 2 – за престъпления против политическите права, и 10 преписки, допълни още ст. комисар Кирчев.

 

 

 

Водещи