Пазарджик ще посрещне лятото с модерна гара 18.11 | 13:19

Тя ще отговаря на всички европейски изисквания

От Мая Александрова

До лятото на следващата година Пазарджик ще разполага с модерна, отговарящи на всички европейски изисквания, железопътна гара. Инвестицията е над 3,5 милиона лева.

Днес бяха подписани договорите с изпълнителите на рехабилитацията. На церемонията присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. "Следващото лято Пазарджик ще разполага с модерна гара, която отговаря на всички европейски изисквания", заяви Данаил Папазов, предаде БТА.

Транспротният министър припомни, че през годините подлезът под пероните е оставен да се руши и в момента е в окаяно състояние.

Подлезът, който е важна пешеходна връзка за жителите на Пазарджик, е включен в обхвата на проекта и ще бъде напълно възстановен. В него ще бъде поставено и нужното осветление, за да могат хората да го използват по всяко време на денонощието.

Модернизира се и железопътната отсечка Септември - Пловдив.

Сключените договори по проекта са за над 257 млн. лева и с неговото завършване през 2015 година, влаковете, преминаващи през Пазарджик, ще могат да се движат със скорост от 160 км/ч.

Папазов заяви, че в рамките на следващия програмен период ще бъде завършено направлението от София до Бургас и съответно до турската граница.

По думите му целта е до 2020 година цялата линия да бъде модернизирана за скорост от 160 км/ч.

Водещи

Най-четени