Пламен Орешарски: Местната власт ще е акцент в бюджет 2014 03.10 | 15:47

В Пазарджик премиерът присъства и на първата копка на автогарата в града

От Кремена Бедерева

Ще поставим местните власти като един от акцентите за следващата година при бюджетирането, в зависимост от общите финансови възможности на държавата. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с областния управител и с кметовете от област Пазарджик.

Премиерът запозна кметовете с общата политика на правителството и намеренията на кабинета за взаимоотношенията между местната и централната власт. Министър-председателят Орешарски отбеляза колко е важно да има добро разбирателство с НСОРБ.

"Със Сдружението ще имаме много работа през следващата година от гледна точка на прецизиране и ревизиране на местни и централни функции”, добави министър- председателят. Орешарски определи като много полезна днешната си среща в Пазарджик.

Той изтъкна, че най-острите въпроси трябва да се решават, в това число и със собствени ресурси, а не само да разчитаме на европейски средства. Премиерът напомни, че за следващия програмен период парите за регионална политика и за транспорт не само не са повече, но дори са и по- малко от настоящия програмен период.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов изрази удовлетвореност от стила и от начина на поведение на централната власт в лицето на министър-председателя.

"Това, за което настоявахме толкова години – централната власт да припознае местната власт като важен стратегически партньор при реализирането на държавни секторни политики – започва вече да се случва”, отбеляза кметът. Той каза, че разбира, че за следващата година възможностите на държавата няма да бъдат много по-различни отсега и никой не може да очаква чудеса.

"Обнадеждени сме от това, че държавата наистина се отнася по-различно към проблемите на местната власт”, изтъкна Тодор Попов и благодари на премиера за възстановяването на Съвета по децентрализация. Областният управител Иван Йорданов подчерта основните въпроси, които са били дискутирани по време на срещата.

Той акцентира върху необходимостта от рехабилитация на пътни участъци в региона, от изграждането на регионално депо за отпадъци, както и проблема с питейната вода в общините в областта.

В Пазарджик министър-председателят присъства и на първата копка на автогарата в града, която беше направена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Премиерът Орешарски изрази надежда, че проектът ще бъде успешно публично-частно партньорство между общината и частния сектор. Той изтъкна значението на обществената отговорност на частния сектор, особено в период, в който правителството прави усилия да активизира стопанската дейност и да насърчи всички стопански активни хора в страната – да допринесат за общите усилия за излизане от рецесията и за връщане на България на пътя на растежа.

Премиерът сподели, че граждани от Пазарджик са му подсказали, че на автогарата много ще отива и един околовръстен път - за да се реши проблемът с преминаването на тежкотоварни автомобили през града.

Новата автогара в Пазарджик ще бъде построена по проект на Общината и "Тролейбусен транспорт" АД на обща стойност 800 хиляди лева. Теренът е разположен на площ от 865 кв.м. Очаква се строителството да приключи в срок от четири месеца.

Водещи

Най-четени