По европроект чистят резервата "Сребърна" 03.02 | 10:42

Ще бъдат вложени близо 3 милиона лева

От Ивета Бебова

С проект по Оперативна програма "Околна среда" започва работа за възстановяване местообитанията на птиците в резервата "Сребърна".

Парите за осъществяването му са близо 3 милиона лева, а работата ще продължи до средата на 2012 година.

В следващите година и половина работата ще бъде съсредоточена към поддържащи и възстановителни дейности и възстановяване на естествените местообитания на птиците в резервата "Сребърна".

С помощта на специална техника ще бъде премахната част от тръстиката, която затлачва езерото с тонове тиня. Ще бъдат премахнати и чуждите растителни видове като американската аморфа, която е превзела по-голямата част от езерото. Оголените участъци ще бъдат залесени с топола, върба, ясен и бряст.

Преди години проблемът с прекаленото голямо количество растителност не е съществувал, тъй като косенето на тръстика е било обичайна практика. Местните хора са използвали растителността за направата на рогозки, кошници и сувенири, които след това са продавали.

Така, почти по естествен начин екологичната система се е поддържала в равновесие и, както свидетелстват хората от района, е имало много видове птици и животни. В момента тъй като съществува ограничителен режим на територията на "Сребърна" това изчистване на растителността не се прави. 

След почистването на резервата се очаква да се подобри и качеството на въздуха, който лятно време става тежък и мирише на тиня.

Водещи