Полицията алармира за бум на измами в Сливен 20.03 | 21:15

Мошеници звънят по телефона и искат по 4000 лв. за ортопедична операция на роднина

От Диана Цветкова

За зачестили опити за телефонни измами по една и съща схема, правени в област Сливен, предупреждават от местната полиция.

Женски или мъжки глас се обажда по телефона и се представя за член от семейството, на който му предстои спешна операция при хирург – ортопед.

Впоследствие измамниците искат от жертвите си сума от порядъка на 4000 лв.

Обяснението, за да получат сумата е, че Здравната каса не поема голяма част по операцията и парите трябва да се дадат на ръка, за да започне лечението спешно.

При разговора измамниците не оставят възможност жертвите да затворят телефона , като по този начин те не могат да проверят истинността на ситуацията.

От полицията в Сливен съветват хората, при подобни обаждания задължително да затворят телефона и по възможност от друг апарат да се свържат с роднината, който се твърди, че е пострада.

През последните дни на територията на Сливен се забелязва и възстановяването на стар метод за измама, известен като "санже”.

При него непознат моли да му бъдат уедрени дребни банкноти. При преброяването на парите той заблуждава касиера и прибира част от тях.

Водещи

Най-четени