Премахват 9 незаконни строежи в местността Ченгене скеле 07.04 | 11:36

Всички къщи в местността трябва да бъдат съборени, като от РДНСК работят по план

От Кремена Бедерева

Започна премахването на девет незаконни строежи в местността Ченгене скеле, съобщи Георги Георгиев, директор на Районна дирекцията за национален строителен контрол (РДНСК) - Бургас.

Сред тях има и обитаеми къщи, на два и три етажа, както и недовършени строежи. От общо деветте, седем са обитаеми къщи. Служители на община Бургас изнасят багажа на хората, които не са сторили това сами, те ще претърпят и санкции за това, посочи пред Агенция "Фокус" Георгиев.

След като от РДНСК се убедят, че имотите са изпразнени ще започне и тяхното премахване. Събарянето е започнало от две необитаеми къщи, като в премахването на незаконните постройки са ангажирани две фирми.

Заповедите за събаряне са влезли в сила в различни периоди от 2004 до 2010 година, като тези са влезли от преди два месеца. Срокът за премахването на деветте постройки е до края на месеца, но според Георгиев те ще бъдат съборени до три дни.

За другата и по-другата седмица са предвидени още осем обекта на Ченгене скеле. Всички къщи в местността трябва да бъдат съборени, като от РДНСК работят по план. Общо над 300 са къщите, като за 225 има влезли в сила заповеди.

Изпълнените заповеди за премахване са около 125, за миналата година са 75. На място няма протестиращи собственици, от РДНСК срещат пълно разбиране, по думите на Георгиев.

Той припомни за фрапиращ случай отпреди пет години, когато заповед за премахване е издаден на строеж, тогава само на плоча. Въпреки заповедта къща е била построена, сега предстои нейното събаряне.

Към момента за събаряне на незаконни строежи и надстройки в Несебър има влязла една заповед. Останалите пет са изпълнени, две са изпълнени частично, имат конструктивни становища и в момента се изготвят проекти за укрепване.

Водещи