Пречиствателна станция замърси р. Мъти вир 08.06 | 16:26

Експерти от РИОСВ-София установиха и наличие на умряла риба в реката след гр. Ихтиман

От Кремена Бедерева

Наличие на голямо количество умряла риба в р. Мъти вир, след град Ихтиман, констатираха експерти от РИОСВ-София при направена проверка. Това съобщиха от инспекцията.

Проверката е по подаден сигнал от общ. Ихтиман и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). След направено обследване на реката при град Ихтиман, по течението посока яз. "Тополница” е установено, че замърсяването е от изпускането на замърсени води от Пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ)-Ихтиман.

От взетите водни проби на място е измерено изключително ниско съдържание на разтворен кислород, което е причината за измиране на рибата в реката.

От проверката на ПСОВ гр. Ихтиман е установено, че на вход ПСОВ са постъпили силно замърсени води от довеждащия градски колектор. Отпадъчните води са причинили измиране на биомасата в биобасейните и от там през вторичните утаители са изпуснати в р. Мъти вир. Това е причинило изконсумирането на кислорода в реката, което е довело до измиране на рибата.

Взети са водни проби от изход ПСОВ гр. Ихтиман и от р. Мъти вир след гр. Ихтиман. След като излязат окончателните резултати от взетите проби може да се разбере евентуалният причинител на замърсяването на реката в района.

Най-четени