Проверяват помощно училище във Враца за "мъртви души" 09.06 | 18:54

Резултатите от проверката ще бъдат готови през следващата седмица

От Кремена Бедерева

Регионалният инспекторат по образованието (РИО) във Враца е започнал комплексна проверка на Помощното училище "Петър Берон" в града по сигнал, че в списъците на учениците има имена на деца, които не посещават учебното заведение и не се обучават в него.

Това съобщи началникът на инспектората Галина Евденова пред журналисти, като допълни, че съмненията са за 8-9 деца от общо 79 записани в училището.

Тя посочи, че училището, което е държавно, работи с делегиран бюджет, като издръжката на един ученик е над 3000 лева заради специфичните потребности на децата.

Резултатите от проверката ще бъдат готови през следващата седмица, уточнява БТА. Ако се потвърди сигналът, че в списъците има "мъртви души", най-вероятно директорът на училището ще бъде уволнен, посочи Галина Евденова.

Заключенията от проверката ще бъдат внесени и в прокуратурата във Враца за евентуално търсене на наказателна отговорност, защото чрез дописването на несъществуващи ученици е възможно да са извършени финансови злоупотреби, уточни началникът на РИО-Враца.

Най-четени