Продължават да намаляват отпадъците за "Суходол" 22.03 | 16:17

Проучва се и въпросът за използването на депото за неопасни отпадъци "Садината"

От Елена Коцева

С още над една трета е намаляло количеството на депонираните отпадъци в депото "Суходол" от началото на годината.

Това съобщи по време на заседанието на комисията по околна среда на Столичният общински съвет заместник-кметът Мария Бояджийска.

Миналата година до 15 март са били депонирани 76 000 тона отпадъци, а тази година - 48 190 тона. Намаление бе отчетено още през миналата година.

Според зам.-кмета причините са в засилените дейности по сепарирането на отпадъците, преди те да бъдат закарани в депото. Влияние оказва и кризата, която е довела до свиване на потреблението.

Бояджийска посочи, че до ЕК е изпратен коригендум във връзка с проекта за изграждането на инсталациите за третиране на битовите отпадъци. В писмото е посочен времевия график за тяхното строителство, като то трябва да приключи до 2,5 години.

Общината извършва проучвания и по отправените от комисията въпроси за наличността на депа около София. Проучва се и въпросът за използването на депото за неопасни отпадъци "Садината", което е част от проекта за управление на отпадъците, за депонирането на битови отпадъци.

iNews припомня, след протести на жителите от столичния квартал "Суходол" депото за битови отпадъци бе затворено, а столичният боклук беше извозван в различни градове на страната.

При една от кризите обаче и заради забавянето на строителството на завод за боклук за столицата, градската управа се позова на екологичната експертиза на депото и отвори за още един експлоатационен период една от площадките.

 

От 17 януари т. г. започна извозването на бали с отпадъци и към депото край Севлиево, където има договор за депонирането на общо 20 000 т.

Водещи

Най-четени