Променят реда за изплащане на лекарства за военноинвалиди във Велико Търново 24.07 | 17:19

500 лева е еднократната целева помощ за починал ветеран

От Север.бг

Сегашният ред за изплащане на лекарствените средства на ветераните от войните, военноинвалидите и пострадалите военнослужещи вече е неприложим.

До приемането на нова наредба на министъра на здравеопазването, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и министъра на отбраната, с която да се определи реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствените продукти, договорите на община Велико Търново с обслужващата аптека ще бъдат прекратени.

От месец юли 2012 година изплащането на средствата за полагащите се на ветераните и военноинвалидите лекарствени продукти по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, се осъществява от Агенцията за социално подпомагане.

Съгласно промените, аптеките вече няма да получават средствата за лекарства на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите от общините, както беше досега.

В същото постановление е уреден и реда за изплащане на еднократна целева помощ при смърт на ветеран от войните в размер на 500 лева по чл. 7 от ЗВВ, уточни шефът на Дирекция "Социално подпомагане" във Велико Търново Мария Стоянчева.

Помощта се изплаща от Дирекцията по постоянен адрес на починалото лице – ветеран от войните, на законните наследници, след подадено от тях заявление, посочена банкова сметка и приложени следните документи: копие на акт за смърт, удостоверение за наследници и копие на удостоверение за "ветеран от войните", издадено от ДА "Архиви".

Водещи

Най-четени