Протест в Радомир заради проблеми с водоснабдяването 24.06 | 16:00

От 2019 година кварталите във високата част на града бедстват

От iNews

Десетки жители на Радомир излязоха днес на мирен протест пред сградата на общинската администрация в града, съобщава БТА.

Хората изразиха недоволството си от зачестилите проблеми с водоснабдяването в определени части от града. По думите им, те датират от 2019 година след водната криза в Перник. Именно тогава е прекъснато подаването на вода към Радомир от извор "Врелото" над язовир "Студена". Сега кварталите във високата част на града се захранват чрез помпената станция в село Друган. Въпреки това водата не достига изцяло до домовете на хората. Причина за това са остарелият водопровод, ниското налягане и постоянните загуби на вода, достигащи до 60 процента.

Валентина Божкова, жител на радомирския квартал "Гърляница" и един от участниците в протеста, заяви, че той не е с политическа насоченост. "Нашето желание е да се вземе решение по проблема ни. От 2019 година кварталите във високата част на града бедстват. Водата идва веднъж или два пъти седмично, без да знаем точно в кой ден и час. Това създава трудности на всички нас, защото имаме малки деца.". По думите на Божкова всекидневно се налага семействата в кварталите, където няма вода, да си я доставят от други източници за къпане и битови нужди.

Управителят на ВиК - Перник инж. Борислав Иванов, който присъства по време на протеста в качеството си и на жител на Радомир, каза, че към момента са осигурени средства за подмяна на остарелия водопровод от "Българския ВиК холдинг" ЕАД. Той коментира още, че е изготвен проект и е избран изпълнител по проекта. Иванов изрази очакване, че в съвсем скоро време ще бъдат преведени и средствата за стартирането на дейностите, които ще продължат в рамките на 240 дни. "Надявам се в началото на следващата година да имаме финализиран проект, който да реши проблема кардинално", заяви Иванов.

Участниците в днешния протест бяха единодушни, че ако не бъде намерено бързо решение на казуса с водоснабдяването в Радомир, ще предприемат действия по блокирането на главния път между София и Кюстендил.

Водещи