Само в България! Глобиха бургазлия с 2500 лева, защото слушал Графа 12.10 | 16:49

Спрете радиото преди да ви глобят

От Беатрис Николoва

В България много действията са на границата на закона, но действията на органите на реда могат да шокират и най-големият непукист у нас. Такъв е случаят на бургаски бизнесмен, който е глобен с 2500 лева, защото си позволил да слуша парчето на Графа "Дим да ме няма".

Санкцията е написана от инспектори от Министерството на културата, тъй като Попов и сервитьорката му слушали през работно време песен на българския изпълнител. Наказателното постановление е потвърдено от Бургаския районен съд.

"Това е безумие, официален рекет на бизнеса!”, коментира собственикът на кафене Христо Попов пред Flagman.bg. Проверката е била 16 октомври миналата година. Въпросният ден времето било много студено, а улицата безлюдна. В кафенето нямало клиенти, собственикът и сервитьорката слушали радио, за да убият скуката. В един момент, когато звучало парчето "Дим да ме няма”, двама инспектори и полицай нахлули в кафенето. Седнали на една от масите и попитали собственика дали си е платил правата да слуша Графа. Христо Попов онемял, учудено ги попитал забранена ли е тази песен, нямал идея за какво въобще го питат.

"Казаха ми, че нямам право да излъчвам музика на български и чужди изпълнители, за която не съм си платил правата. Нямам право да слушам радио независимо дали има клиенти в заведението ми”, обясни той. След това инспекторите безмилостно му написали акт.

За капак по радиото пуснали хита You and me в изпълнение на Serge Devant. Инспекторите чинно записали това в Констативния протокол. Описали и стария касетофон, и флашката на собственика, които се предполагат, че се използват за слушане на незаконна музика.

Наказващия орган в случая – Заместник-министъра на културата, оставил възражението на фирмата без уважение и приел, че няма основание за прекратяване на административно-наказателното производство.

Бургаски районен съд (БРС) приел от своя страна, че жалбоподателят нямал лиценз или договор за представянето на произведенията с "Мюзикаутор” (сдружението, което държи правата на въпросните изпълнители) – факт, който той не отричал.

 "Това е абсурдно. По същата логика не можем да слушаме радио в такситата. Радиата от своя страна печелят от бизнеса, който безплатно излъчва рекламите им, достигайки до голям брой клиенти.”, обясни Христо Попов. Бизнесменът се закани да съди държавата до дупка че глобата му е правомерна, а е пореден рекет.

 

Водещи

Най-четени