Селата в област Велико Търново ще имат снегорини 02.01 | 19:34

Предстои закупуването на снегопочистваща техника

От Елена Кирилова

Малките населени места, намиращи се на територията на община Велико Търново, ще се сдобият с нови снегорини през 2013 г., съобщава агенция "Фокус”.

По думите на Благовеста Факирова, председател на Управителния съвет на кметовете и кметските наместници, вече има подобно уверение от страна на кмета на общината Даниел Панов. Според него средствата за снегорините са по инвестиционна програма за тази година.

Новата техника ще бъде особено полезна в селата, защото ще позволи почистването на малките и тесни улички. Според Факирова такива снегорини има в селата Малък Чифлик, Шереметя и Велчево. В останалите места снегът се почиства с трактори.

В някои случаи снегорините се управляват от кметовете на селата, тъй като няма кой друг да върши тази работа, поясни Благовеста Факирова. По думите й през зимните месеци кметовете започват много по-рано работа, за да почистят вътрешната регулация на селото. След това пристига фирмата, която почиства четвъртокласната пътна мрежа, по която върви автобусният транспорт.

Хора, назначени по временната заетост, се грижат за снегопочистването пред домовете на по-възрастните и трудноподвижни хора.

Най-четени