Служители от "Автомобилна администрация“ на протест 26.03 | 14:30

В Търновска област ще работят по-малко

От iNews

Безсрочна ефективна стачка започват от днес служителите в областните отдели на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА). Това потвърди за "Фокус" Стойчо Стойчев, член на стачния комитет във ведомството.

Той уточни, че в протеста участват работници от няколко области в страната, сред които и Велико Търново.

Според трудовите им договори, служителите нямат право да прекъсват изцяло дейността си, но могат да я изпълняват "на санитарния минимум", тоест да работят по-малко от обикновено.

"Нашето работно време е от 9:00 до 17:30 часа – на администрацията. Колегите на гишетата от днес ще обслужват по-малко хора от обикновено. Тези, които са на терен ще могат да проверяват вместо по 10 или 20 коли на смяна, по една", допълва Стойчев.

Исканията на работещите в ИААА са увеличение на заплатите с минимум 30%, назначаване на още персонал /увеличението на капацитета да е с поне 50%/, нови униформи и обновяване на мотопарка на Агенцията.

"Исканията ни са за изравняване на заплатите на служителите, които извършват една и съща дейност. Имаме служители, с които излизаме на пътя, вършим идентична работа и получаваме възнаграждение с разлика от 400 лева, това за някои е около 1/3 от цялата заплата. Настояваме за увеличение от поне 30%, тъй като след увеличението на минималната заплата от тази година, има колеги, които работят ако не на минимална, то на много близка заплата. Искаме и назначаване на нови хора, които да работят по пътищата, тъй като с настоящия персонал не успяваме да изпълним изискванията за определен брой проверки, които сме поели към ЕС. Искаме още нови униформи, защото нашите са на минимум три години, както и нови коли", пояснява Стойчев, като допълва и, че за последните две искания вече има "зелена светлина" от работодателите.

Стачните действия ще продължат, докато настояванията не бъдат изпълнени.

Водещи