Случаите на натровени с гъби във Варна зачестяват 22.10 | 15:10

Лекарите съветват - избягвайте каквито и да е диворастящи гъби

От Кремена Бедерева

Няколко са вече случаите на варненци, натровили се с диворастящи гъби, съобщиха за радио "Фокус" – Варна, лекари от Военноморска болница – Варна.

Влажното и топло време е идеална предпоставка за гъбите и съответно много хора ги ядат, което крие голям риск за здравето им. През изминалите 10 дни през клиниката по токсикология са били приети трима пациенти след консумация на диворастящи гъби.

В един от случаите става въпрос за баща и дъщеря, които са яли от отровния двойник на т.нар. гъба кладница. В друг случай пък жена е хапнала полски печурки. И в трите случая хората са се разминали без сериозна вреда за здравето си.

Лекарите обаче са категорични, че е най-добре да се избягват каквито и да е диворастящи гъби, защото дори и най-големите специалисти могат да се излъжат и да попаднат на отровни двойници на ядливите гъби.

Първите симптоми за отравяне с гъби са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение. Някои хора обаче решават, че са настинали, и вместо да потърсят лекарска помощ, пият лекарства.

Коварното е, че в повечето случаи тялото подава първите по-сериозни сигнали след 6-8 часа, а понякога и след ден-два.

Водещи

Най-четени