Социалният министър изненада с проверки по морето 18.06 | 14:02

11 души без договори при проверки на заведения в Бургас

От Кремена Бедерева

11 от работниците нямат регистриран трудов договор. Това установи социалният министър Тотю Младенов, който направи внезапни проверки на 30 заведения във Варна и Бургас, съобщават от МТСП.

Министър Младенов и инспектори от регионалните инспекции по труда във Варна и Бургас провериха договорите на над 270 души – персонал в питейни заведения и сезонни туристически обекти. В Бургас проверки са извършени от осем екипа по двама инспектори от Д ИТ Бургас.

В хода им са проверени 22 обекта, разположени в морската градина на града. Общият брой на наетите работници възлиза на 198 човека. Сред останалите работници няма случаи на наемана на 4-часови трудови договори.

Във Варна са проверени осем сезонни туристически обекта. Общият брой на наетите в тях лица е 72. От тях само 3 лица са декларирали, че работят на четиричасов работен ден, а двама души са работили без трудов договор.

Заедно с проверяващите инспектори, в проверките участваха и експерти от бюрата по труда във Варна и Бургас. Те разясняваха на работодателите възможностите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” за назначаване на служители, за повишаване на квалификацията им и подобряване условията на труд.

Водещи

Най-четени