Спипаха майки, карали дечицата си да просят 18.03 | 11:32

Едната от жените дори вече е осъждана за това

От Диана Цветкова

Две малолетни момчета – на 9 и 12 години, използвани от родителите си за просия, са установени в Бургас, съобщиха от местната полиция.

Децата са забелязани да просят през почивните дни и впоследствие за срок от 48 часа им е била осигурена полицейска закрила. Едното от момчетата е настанено в центъра за "Спешен прием” към "Социално подпомагане”, а второто е върнато на родителите си.

Срещу майката на едното дете – 37-годишна жена от бургаския кв. "Горно Езерово", е образувано досъдебно производство. С него дознанията, образувани срещу майката стават общо четири – всички за това, че малолетните ѝ деца са принуждавани да просят.

По едно от досъдебните производства жената е осъдена на 4 месеца условно, с тригодишен изпитателен срок и обществено порицание.

На втората майка – 34-годишна бургазлийка, е съставен предупредителен полицейски протокол и са уведомени служителите от "Закрила на детето”. 12-годишното момченце е върнато при нея, като с детето ще се среща с инспектор от "Детска педагогическа стая” и социални работници.

Проведената специализирана полицейска операция ще бъде последвана и нови акции, насочени срещу просията, уточняват от полицията.

Водещи

Най-четени