Стана ясно коя е майката на захвърленото новородено в Айтос 01.10 | 13:10

От iNews

Полицията установи майката на изоставеното пред къща в Айтос новородено момченце.

Това е 27-годишна айтозлийка. Бебето е четвъртото й дете. Пред полицаите жената не е дала обяснение за постъпката си. Тя не е задържана, тъй като имала здравословни проблеми след раждането на момченцето.

По информация от полицията майката е родила бебето в домашни условия, малко преди да го изостави пред съседна къща. Преди това го е повила. Самата тя живеела през две преки от къщата, пред чиято порта го оставила.

По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление – Айтос. Според запознати майката може да бъде подведена под наказателна отговорност. Най-вероятният член от НК ще е за неполагане на грижи и оставяне на лице в безпомощно състояние.

За детето, което е с тегло 2.800 кг, в момента се грижат лекари в отделението на неонатология в УМБАЛ-Бургас. Бебето е без опасност за живота, а жизнените му показатели са стабилни. Това съобщи д-р Стилияна Томова, началник на отделението:

"Бебето постъпи при нас в сравнително запазено състояние. Телесната температура е била по-ниска от нормалната. Това е характерно за новородените, те са доста термолабилни.. Взети са мерки и няма нещо, което да ни притеснява на този етап. Правим рутинни изследвания с оглед на това, че нямаме информация затова как е протекла бременността, за да изключим състояния, които биха били от риск за детето. Най-вероятно раждането е протекло нормално без да има травматични увреждания. Единствено пъпната връв не е била завързана."

Бебето ще остане в отделението до края на месеца. Най-вероятно ще бъде настанено в приемно семейство като процедурата отнема между 20 и 30 дни. Случаят поема Агенцията за закрила на детето.

Близо 50 бебета годишно имат същата съдба. За тях се грижат в отделението докато бъдат намерени приемни семейства.

Най-четени