Създават общинска полиция и във Варна 01.08 | 18:52

Морската столица е петият град у нас, в който ще има местна стража

От Филипа Тодева

Министър Цветан Цветанов и кметът на община Варна Кирил Йорданов подписаха договор, с който в града се създава общинска полиция. Ново доброволческо формирование ще се включи активно в гасенето на пожари. Това съобщиха от пресцентърът на МВР.

Вътрешният министър изрази удовлетворение от създаването на общинска полиция във Варна. Той припомни, че такива структури за сигурност има вече изградени в София, Пловдив, Бургас и Русе. Звеното във Варна ще е от 50 души на допълнителен щат към ОД МВР – Варна.

Близо половината от тях вече са преминали първоначално обучение за работа в МВР. Първите ще започнат работа още през тази бюджетна година, уточни кметът на община Варна Кирил Йорданов. По-голямата група ще се финансира през следващата бюджетна година. Служителите на общинска полиция ще бъдат административно подчинени на директора на ОД МВР – Варна комисар Димитър Димитров. Те ще изпълняват задачи, възложени им от кмета.

Министър Цветанов благодари и за създадената нова схема за достъп до Морската градина, като подчерта, че спирането на автомобилния трафик там изцяло покриват обществения интерес.

Бе посочено, че в момента се изграждат съоръжения, с които от понеделник достъпът на автомобили в Морската градина ще бъде сведен до минимум, а придвижването на пешеходците ще е безпроблемно. Благодарение на граждански инициативи са обезопасени и голяма част от пешеходните пътеки в района.

По думите на кмета на Варна ново доброволческо формирование от членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса ще бъде формирано днес. Всички участници ще получат екипировка на огнеборци и ще участват в гасене на пожари.

Водещи

Най-четени