Със Света литургия и курбан почетоха Димитровден в Търново 26.10 | 21:10

В Деня на строителя десетки граждани запалиха свещ в църквата "Св. Димитър Солунски"

От Таня Георгиева

С празнична Света литургия и благодарствен молебен беше отбелязана годишнината от основаването на Търновската архиепископия. Литургията отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий пред църквата "Св. Димитър Солунски", пише Север.бг.

Малко по-късно проф. Николай Даскалов разказа за въстанието на братята Петър и Асен и възстановяването на българската държава.

По случай Деня на строителя пък празнично слово произнесе председателят на Строителната камара Стоян Стоянов.

"Връщайки се назад във времето виждаме, че строителството е било сезонна дейност. С пукването на пролетта строителите, най-често хора-балканджии, са тръгвали да търсят работа по полето. С идването на Димитровден и започване на лошото време, те са се прибирали по родните места", обясни Стоянов.

Тази сезонност вече е премахната, благодарение на новите технологии. Днес обаче строителството се намира в дълбока криза и колапс, допълни още той и изрази надеждата си, че идват по-добри времена за бранша.

Изпълненията на квартет за църковнославянски песнопения в църквата "Св. Димитър Солунски" радваха гостите на празника, а Негово Високопреосвещенство Митрополит Григорий освети курбан за здраве. Празничната програма продължи с участието на фолклорен ансамбъл "Искра" - Велико Търново.

Водещи

Най-четени